Gault&Millau

Gault&Millau to przewodnik kulinarny, jeden z dwóch, obok Michelin, najbardziej znanych na świecie.

Premiera pierwszej edycji miała miejsce w listopadzie 2014 r. (Gault&Millau Polska 2015). Anonimowi inspektorzy przez cały 2014 r. odwiedzali restauracje w Polsce. Jest to grono wyszkolonych profesjonalistów z Polski, Francji i Belgii. Wszyscy oni pozostają anonimowi, gdyż wiadomo, że tylko taka ocena zapewnia obiektywizm. W ciągu kilku miesięcy inspektorzy odwiedzili setki restauracji. Każda z nich podlegała ocenie według unikalnej metodologii bazującej na 100-elementowym kwestionariuszu. System ten, wypracowany przez pięć dekad doświadczeń setek inspektorów w wielu krajach, skonstruowano w taki sposób, aby był jak najbardziej obiektywny. Dzięki temu można jedną miarą oceniać i porównywać restauracje we wszystkich krajach.

Restauracje oceniane są w skali od 1 do 20 punktów. Na notę składa się wiele elementów, lecz decydująca jest ocena samego jedzenia: doboru produktów, technik przyrządzania, zestawień smakowych oraz prezentacji. Szczególną uwagę inspektorzy zwracają na spójność koncepcji dań z koncepcją lokalu oraz na sezonowość i jakość dobieranych składników, a także kreatywność i zręczność w komponowaniu smaków. W przewodniku opisywane są restauracje, które zdobyły ponad 10 punktów. W wydaniu z 2015 r. znalazło się ich ponad 200, z czego tylko 4 w województwie podkarpackim. W edycji Gault&Millau Polska 2016 jest ich już ponad 350, z czego również 4 w województwie podkarpackim, w tym aż dwie nie powtórzyły sukcesu z 2015 r. (inspekcje odbywały się przez cały 2015 r.).
Najnowsza edycja Gault&Millau 2017 (460 restauracji w kraju ) to w województwie podkarpackim również są tylko 4 restauracje,

Chata Wędrowca znalazła się  w trzech edycjach, a Szef kuchni otrzymał za każdym razem 12,5 pkt (najwyższa nota w Polsce to 17,5 pkt) i w 2015, i w 2016 r i w 2017 roku, co jest jednoznaczne z przyznaniem jednej Czapki Kucharskiej Gault&Millau. To największa liczba punktów w naszym województwie. W karierze szefów kuchni to jedno z największych wyróżnień wiążące się z wielkim wyzwaniem i odpowiedzialnością. Jest to nagroda za trud, profesjonalizm, talent i kreatywność.

Po raz pierwszy w historii restauracje we wszystkich zakątkach Polski miały szansę zostać obiektywnie, profesjonalnie ocenione. Po raz pierwszy na główny plan zostali wysunięci szefowie kuchni. Obecnie wielką uwagę kieruje się na osobę Szefa i to za Szefem podążają Goście.

Cytat z przewodnika z 2015 roku:
„Chata Wędrowca to miejsce stworzone przez Ewę i Roberta Żechowskich – połączenie karczmy i pijalni piwa. W ofercie pijalni dominują piwa czeskie i słowackie. Z nalewaka dostaniemy m.in. Staropramen, Saris, Saris Tmavy, Velkopopovicky Kozel. Są też piwa w butelkach z dużych browarów oraz, sezonowo, z małych czeskich. Z piw polskich dostępne są piwa rzemieślnicze. Jest także cydr Ignaców i lemoniada własnej roboty.
Kuchnię prowadzi właściciel wraz z Barbarą Stachoń i Krzysztofem Jachem. W menu bogactwo naleśników, jagnięcina i pieczony pstrąg. Naleśnik Gigant z Jagodami, certyfikowany jako Bieszczadzki Produkt Lokalny, przypomina wielkiego chrupiącego racucha – i jest pyszny. Chata ma miejsca noclegowe w kilku pokojach, ale rezerwować je trzeba z dużym wyprzedzeniem” – Gault&Millau.

Cytat z przewodnika z 2016 roku:
„Właściciel i szef kuchni Robert Żechowski, opierając się na lokalnych serach, mięsach i ziołach, gotuje klasyczne polskie dania, jak również własne, autorskie. Kuchnię prowadzi wraz z Barbarą Stachoń i Krzysztofem Lachem.
Karczma stoi w Wetlinie, uroczym zakątku Bieszczadów, u podnóża Połoniny Wetlińskiej. Wnętrze karczmy urządzono ze smakiem: zwracają uwagę wiszące lampy sufitowe – elektryczne, lecz przerobione ze starych naftowych oraz przedmioty codziennego użytku, np. zabytkowa maszyna do szycia.
Koniecznie trzeba spróbować Naleśnika Giganta z owocami (do wyboru przez gościa). Najbardziej znany jest ten z jagodami, podawany ze śmietaną, miodem i oprószony cukrem pudrem.
Na naprawdę głodnych czekają dania z jagnięciny lub baraniny w gargantuicznych porcjach. Krwisty stek barani przyprawiony nagietkiem idealnie smakuje z podpiekanymi ziemniakami ze świeżym koperkiem. Dla wędrowców z mniejszym żołądkiem idealna będzie zupa baraninówka pełna mięsa i ziemniaków. Godna polecenia jest także ciepła maczanka serowa z prawdziwej górskiej bryndzy, cebuli, suszonych pomidorów i porów, z dodatkiem pesto. Jak nazwa wskazuje – służy do maczania w niej chleba i świeżych warzyw. I służy dobrze.
W karczmie jest pijalnia piw słowackich i czeskich. Dostępne z beczki są m.in. Zlaty Bażant, Saris, Litovel i Bernard” – Gault&Millau.

Cytat z przewodnika z 2017 roku:

“Chata Wędrowca to miejsce kultowe dla tych, którzy regularnie odwiedzają Bieszczady. Restaurację u podnóża Połoniny Wetlińskiej tworzą ludzie nie tylko potrafiący gotować, ale po prostu kochający góry. A miłość ta jest niewątpliwie prawdziwa, bo życie w Bieszczadach poza sezonem nie jest usłane różami.
Robert Żechowski, właściciel i szef kuchni, ściśle współpracuje z lokalnymi producentami i rolnikami, dzięki czemu na stole pojawiają się najlepsze produkty z okolicy. Pomaga mu z oddaniem żona Ewa.
Chata jest przytulna, miła i kameralna, nie przypomina typowej karczmy przydrożnej. Ogromnym atutem są piękne widoki, toteż czas oczekiwania na jedzenie nigdy nie wydaje się zbyt długi. Kuchnia tu jest polska i domowa, choć zgrana ekipa potrafi gości zaskoczyć inwencją, wykorzystując sezon jako pretekst dla tworzenia autorskich dań. Jedną ze sztandarowych potraw jest tu placek po krzemieniecku z grubo startych ziemniaków, podany z gęstą kwaśną śmietaną oraz gulaszem w skład którego wchodzi kilka rodzajów mięsa. Prostym, acz pysznym daniem są ziemniaki smażone z bundzem serwowane z domową kiszoną kapustą. Niektórzy goście wracają tu tylko dla deseru, słynnego Naleśnika Giganta, ogromnego pulchnego racucha z chrupiącymi brzegami, do którego szef podaje śmietanę, miód oraz mnóstwo jagód. Można zamówić połowę, a i tak wciąż będzie to duża porcja. ”

Gault&Millau
Gault&Millau

  • Szczere gratulacje! W zupełności się zgadzam z przyznanym wyróżnieniem! 🙂 Oby tak dalej!!! ^^

    • Agnieszko, bardzo dziękujemy 🙂 i serdecznie pozdrawiamy. Mam nadzieję do zobaczenia u nas. Koniecznie musimy się poznać. Ewa

      • Ja będę w tym roku się wybierać, na pewno dam znać! 🙂 Przybędę z aparatem! ^^

  • Irma Paslawska

    Byłam raz, jeżeli będzie możliwość to będę wracać częściej. Mam nadzieję że znajdę jakiś weekend żeby odwiedzić was znowu i delektować się fenonenalnym jedzeniem które serwujecie. Pozdrawiam i życzę samych sukcesów w nowym sezonie:)