Zjedz

Chata Wędrowca® jest położona w Wetlinie przy zejściu z żółtego szlaku z Połoniny Wetlińskiej, a z drugiej strony – przy drodze głównej łączącej Cisną z Ustrzykami Górnymi. Znajduje się w budynku na niewielkim wzniesieniu. Część dla Gości to sala główna z barem, przeszklona weranda oraz jeden taras na zewnątrz. Dodatkowo na parterze znajduje się Sklepik.

Od wielu lat karmimy w Bieszczadach strudzonych wędrowców. Na początku w Schronisku PTTK pod Małą Rawką, a od 2003 r. we własnym lokalu – w Chacie Wędrowca®

Szefem kuchni jest Robert, właściciel Chaty. Jego prawą ręką jest Pani Barbara Stachoń, pracująca z Nim od 20 lat.


Specjalnością Chaty, i w zasadzie jedyną stałą pozycją, jest Naleśnik Gigant z Jagodami® certyfikowany jako Bieszczadzki Produkt Lokalny. Jest przygotowywany tylko z naturalnych składników, bez jakichkolwiek dodatków chemicznych, i zupełnie nie wygląda jak tradycyjny płaski naleśnik. Przypomina olbrzymiego racucha, ale sposób przyrządzania i użyte składniki nie mają nic z racuchem wspólnego. Jest bardzo słodki oraz kaloryczny. Jego nazwa, receptura i wygląd są od 2013 r. zastrzeżone w Urzędzie Patentowym RP. Jest on podawany z bieszczadzkimi jagodami, ale także z truskawkami, twarogiem, jabłkami, sezonowymi owocami.


Chata nie ma stałej karty. Wszystkie pozycje są wypisane na tablicach ściennych. W stałej ofercie jest tylko Naleśnik Gigant®

Chata Wędrowca® to prosta polska kuchnia z autorskimi akcentami bazująca na sezonowych lokalnych produktach i ich wysokiej jakości. Nie oferujemy bogactwa dań, nie mamy stałego menu.

W sezonie 2017 pojawi się zupełnie nowa odsłona naszej kuchni. Odchodzimy od tradycyjnych dań a zastępujemy je…To będzie do majówki nasza słodka tajemnica. W każdym razie nie będzie już niczego w menu co do tej pory znaliście. Mamy jednak nadzieję, że jak zawsze będzie obficie i smacznie.

Ideę tworzenia potraw opieramy na tradycyjnym sposobie ich przyrządzania, bez używania półproduktów i produktów gotowych. Silnie przeciwstawiamy się jedzeniu w pośpiechu i tak zwanym fast foodom, a co za tym idzie – spożywaniu produktów niskiej jakości. Wszystkie dania przygotowywane są na miejscu przez Roberta i Jego współpracowników. Chata lansuje trend nastawiony na przyjemność smakowania, delektowania się, odkrywania nowych smaków zamiast ich biernego przyjmowania w pośpiechu.

W kuchni Roberta, poza produktami najwyższej jakości, królują przyprawy i zioła. Ich bogactwo zachwyca. Z każdej odbytej podróży po świecie Robert przywozi pokaźną liczbę egzotycznych przypraw i dodatków, a także garść kuchennych inspiracji. Nie boi się ich używać. Eksperymentuje, miesza, dodaje, odejmuje – na miarę prawdziwego alchemika. Dlatego w każdym jego daniu można doszukać się nietypowych aromatów i niestandardowych smaków.

Nie jest to miejsce doskonałe, idealne i wolne od ludzkich pomyłek, ale wkładamy w nie całe nasze serce i czas. Każdego roku staramy się ulepszać każdy detal, zaskakiwać nowościami i naprawiać popełnione błędy.

Do picia proponujemy:

Domową lemoniadę | Słowacką Kofolę z beczki | Cydr z Ignacowa  | Beczkowe piwa ze Słowacji: Saris, Saris Tmavy, Zlaty Bażant | Staropramen Niefiltrowany z Czech | Lokalne piwa z Bieszczadzkiej Wytwórni Piw Rzemieślniczych Ursa Maior | Domowy Krupnik

Szef kuchni ceni sobie wolność i kreatywność. Nie poddaje się trendom, modom i ucieka od utartych szlaków. Stawia na najważniejszą rzecz w kuchni – SMAK.

Robert został wyróżniony w 2015, 2016 i 2017 r. jedną Czapką Kucharską prestiżowego przewodnika kulinarnego Gault&Millau, najważniejszego na świecie obok przewodnika Michelin.

Zapraszamy

robert
Robert | Fot. Agata Grzybowska
wnal1
Naleśnik Gigant z Jagodami | Fot. Wojciech Ptak
nalesnik1
Naleśnik Gigant z Jagodami | Fot. Agnieszka Rodowicz
ewanal
Naleśnik Gigant z Jagodami i Obcy | Fot. Agnieszka Rodowicz
ch5
Widok z Chaty | fot. Ewa Żechowska
mal1
Chata Wędrowca | Fot. Agnieszka Małek | agnieszkamalek.com |
kolaz
Fot. Rafał Lipski | Fot. Ewa Żechowska
chata
Wnętrze Chaty | Fot. Agnieszka Rodowicz
apple1
Fot. Ewa Żechowska
nalezupa
Fot. Agnieszka Rodowicz
pstrag
Pieczony pstrąg | Fot. Agnieszka Rodowicz
salatka
Sałatka z kozim serem | Fot. Agnieszka Rodowicz
zupa3
Zupa z soczewicą | Fot. Agnieszka Rodowicz
weranda
Weranda | Fot. Agnieszka Rodowicz